AOP Tavel (AOP od r. 1936 )
Produkujúce vinice 930 ha, produkcia 39 100 hl/rok - 100% ružové.
Geografia
Vinice ležia po pravom brehu Rhôny, medzi mestami Avignon a Châteauneuf-du-Pape.
Geológia
Apelácia leží na dvoch odlišných geologických formáciách. Západná časť má podložie z vápenca a hlino-vápenca a z nich vznikli veľmi kamenisté pôdy so základom z červenej hliny. Východná časť má podložie morského a riečneho pôvodu, z ktorého vznikli naplaveniny piesčitého základu a okruhliakov s veľkosťou do 30cm. Takáto pôda dosahuje hrúbku až 5m. Takéto pôdy sú veľmi teplé, s dobrou vodnou rovnováhou.
Klíma
Má mediterránsko-rhônsky charakter s vysokými teplotami v lete. Mistrál je neodmysliteľný a fúka 150 dní v roku. Zrážky sú relatívne vysoké -750 mm s maximom v októbri (po vinobraní).
Tavel AOP základné pravidlá
Miesto pôvodu hrozna AOP Tavel
Miesto výrobcu - niektorá z určených vinohradníckych obcí : Tavel a čiastočne Roquemaure
Odrody viniča, z ktorých môže hrozno pochádzať - pre ružové vína:
Grenache Noir, Cinsaut, Mourvèdre, Syrah, Calitor, Carignan
Na zjemnenie sily ružových vín sa v assemblage používajú biele odrody Clairette, Bourboulenc a Piquepoul.
Základné parametre produkcie:
maximálny povolený výnos 46 hl/ha
minim. cukor. g/l muštu (Baumé) 187-198
minim. alkoh. obj.% 11,5%
Vína všeobecne
Celkom namieste je konštatovanie, že vo svete vín existujú vína biele, ružové, červené a víno Tavel.
Pred prekoštovaním Tavel-rosé musíme zabudnúť na naše tradičné predstavy o ružových vínach "na smäd v lete" ale aj na konštatovania niektorých, že "slovenským ružovým sa nič nevyrovná".
Tavel-rosé je výnimočné víno. Má kvalitatívny potenciál, aký nikde inde na svete neexistuje. Je bohaté a zložité, pritom ušľachtilé, s výraznou a hlbokou farbou. Je vždy silne korenisté a hladké. Je to naozaj veľké víno s výraznou osobitosťou a patrí medzi najväčšie francúzske vína. Konzumenti však skutočné tavelské rosé málo poznajú, čo je však na ich veľkú škodu.
Môže sa piť mladé, ale má aj svoj archivačný potenciál 3-4 roky a od najlepších producentov 8-10 rokov.